Quantcast
Channel: Matilde Skår » knappestolpe
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Hvordan strikke en bedre knappestolpe? Del 3

$
0
0

Nå er det forholdsvis lenge siden forrige innlegg om knappestolper, men her kommer endelig del 3! Jeg må forresten si takk for alle positive tilbakemeldinger og nyttige innspill, det virker som flere synes denne mini-serien var nyttig, og det er jo gøy å høre, når jeg bruker tid på å skrive ned mine erfaringer.

I dagens avsnitt av denne knappestolpe-serien, vil jeg ta for meg ulike typer knappestolper – altså ulike måter å strikke dem på.

Ulike typer knappestolper
Knappestolper er jo en slags avslutning på en jakke eller cardigan, og kan strikkes på ulike måter. Jeg vil hovedsakelig konsentrere meg om de jeg selv har erfaring med, og har delt disse inn i tre grupper: knappestolper som strikke samtidig med bolen, horisontalt strikkede knappestolper og vertikalt strikkede knappestolper.

Knappestolper som strikkes samtidig med bolen
Noen knappestolper strikkes samtidig med jakken, som en kant i begynnelsen og i slutten av omgangen. Dette er jo praktisk dersom du ikke liker montering, eller å plukke opp masker til knappestolpen etterpå. Denne typen knappestolpe kan bare brukes dersom jakken strikkes frem og tilbake (vs. å strikke rundt og klippe opp etterpå). En ulempe med denne typen knappestolpe, er at du på forhånd må ha bestemt antall knappehull, samt plasseringen av dem. Dette kan være litt vanskelig å vite på forhånd, spesielt dersom du ønsker å endre lengden på jakken underveis, eller ønsker knapphull akkurat at spesielt sted (feks. over det bredeste punktet på bysten). For å få knappestolpen fin, må den strikkes i et strikkemønster som ikke krøller seg (feks. rillestrikk eller perlestrikk) og har samme vertikal strikkefasthet (dvs. antall rader pr. X cm) som resten av jakken. Jeg er ikke videre glad i denne måten å strikke knappehull på, fordi jeg liker å bestemme etterpå hvor mange knapper jeg vil bruke, og synes også at knappestolper strikket på denne måten har en tendens til å få forstykkene til å henge ned i en spiss forran, slik åpningen blir lengre enn resten av plagget. Dette gjelder spesielt rillestrikk (se eksempel under). Denne måten å strikke knappestolpe bruker jeg derfor veldig lite, og unngår den når jeg kan.

knappestolpe_samtidiglite
Lavendeljakke: Her er knappestolpen strikket som rillestrikk samtidig med bolen. Siden denne jakken ikke har knappehull, slipper man å tenke på disse mens man strikker.
1104030_28 (2)Rillestrikk kombinert her med patentstrikk er egentlig ikke noen god løsning. Siden patentstrikk har en mer kompakt vertikal strikkefasthet, gjør det at forstykkene henger lengre ned i en spiss foran. Det viser egentlig bedre på denne jakken enn på min.
141012_108
Que Sera: Knappestolpe strikket samtidig med resten av bolen, i perlestrikk. Her passer hullmønsteret og perlestrikken overens, slik ikke kanten strekkes og blir lengre enn selve jakken.

Horisontalt strikkede knappestolper
Knappestolper som har masker som ligger i samme retning som maskene på bolen (samme strikkeretning som selve jakken altså) har jeg valgt å kalle horisontalt strikkede knappestolper. Disse strikkes for seg, løsrevet fra resten av jakken. Ofte har man strikket begynnelsen sammen med vrangborden og satt maskene på en tråd, som man fortsetter å strikke på etter bolen er ferdig. Etter disse knappestolpene er strikket, må de sys på ved hjelp av f.eks. mattress stitch. Denne måten å strikke knappestolper har jeg ikke prøvd før inntil nylig, og jeg synes den tar lengre tid enn å plukke opp masker langs hele fronten av jakken, siden jeg både må strikke stolpen og sy den fast. Jeg synes også at knappestolpen har en tendens til å krølle seg litt, fordi det er lett å sy den for kompakt på, slik at den blir for lang og vifteformet i forhold til jakken. Siden det strikkes en lang og smal remse, blir det ganske mange kantmasker og disse må man passe på å få fine, noe jeg ikke alltid er så god på. Fordelen med denne metoden er at du kan strikke knappestolpene i en kofte før den klippes opp. Du slipper også å plukke opp masker og tenke på hvor mange masker du må plukke opp. Jeg synes dette er en helt grei metode å strikke knappebånd på. Det er ikke min favoritt, men jeg kommer nok til å bruke den innimellom.

blåne
Land og strand: horisontalt strikkede knappestolper, hvor en lang remse strikkes i samme strikkeretning som resten av bolen og sys etterpå fast. Her er knappestolpen strikket i vrangbord, men man kan også variere med riller, perlestrikk eller et annet teknikk som ikke krøller seg.

Vertikalt strikkede knappestolper
Knappestolper som strikkes ved at man plukker opp masker langs hele den vertikale kanten på forstykkene på jakken (åpningen altså) har jeg valgt å kalle vertikalt strikkede knappestolper. Strikkeretningen er altså på tvers i forhold til resten av bolen. For meg er dette den vanlige måten å strikke knappestolper, den jeg liker best og bruker i 90% av tilfellene. Jeg synes denne måten å strikke knappestolper går kjapt og er mindre tidkrevende enn de andre metodene. Innenfor denne typen knappestolper finnes det flere ulike typer knappestolper som f.eks. vrangbord, i-cord, eller dobbel (med brettekant) knappestolpe. Hvordan du vet hvor mange masker du bør plukke opp, har jeg tidligere skrevet om i del 1 her.

En fordel med denne teknikken, er at du kan f.eks. plukke opp masker langs det ene forstykket, deretter halskanten og bort til det andre forstykket, slik hele kanten strikkes kontinuerlig og i ett stykke. Da er det også lett å lage en sjalkrage eller bruke forkortede pinner, slik jeg har gjort på min Textura. Siden denne typen knappestolper strikkes etter jakken er ferdig, trenger man ikke bestemme antall knapper før man har fått prøvd jakken på, noe jeg liker.
150422_11lie
Lazy Daisy: Vertikalt strikkede knappestolper, hvor masker er plukket opp langs forstykkene og halskanten samtidig og strikket frem og tilbake i riller. Begge sider av knappestolpen er altså strikket samtidig. Fordelen her er at man ikke må tenke på at antall masker som plukkes opp må gå opp og stemme overens med et mønster (feks. delelig med 2 for å få vrangbord i 1r1vr).
140908_40lite
Rød Emelie: Vertikalt srikkede knappestolper hvor masker er plukket opp langs forstykkene og strikket frem og tilbake i vrangbord. Vrangborden gir knappestolpene god elastisitet, men kan også gjøre at fronten dras litt opp, dersom ikke mange nok masker plukkes opp. Dette er min favorittmåte å strikke knappestolper på, fordi det er forholdsvis kjapt å gjennomføre, og skaper en fin avslutning som passer overens med de andre kantene på jakken (vrangborden nede på bolen og ermet) dersom disse også er utført i vrangbord. Ulempen med å strikke knappestolper i vrangbord, er at man må passe på at maskeantallet er delelig og går opp med den type vrangbord man strikker (f.eks. synes jeg at 2r2vr er finest dersom maskeantallet er delelig med 4 + 2m ekstra).
141026_189lite
Alge: Disse knappestolpene er strikket vertikalt og doble i glattstrikk, med en brettekant (som er 1 omg strikket i rillestrikk). Denne typen knappestolper er mer robuste og solide, fordi de er doble, men de blir jo tykkere og kan være mer klumpete enn andre typer knappestolper. Ulempen med doble knappestolper, er at man må lage knapphull på begge sider av brettekanten – slik at knappene kan gå helt igjennom stolpen når den brettes dobbel. Disse må man jo passe på å få på samme plass på begge sider av brettekanten. Alternativt kan man la være å lage knapphull og heller jukse med trykkknapper på innsiden og pynteknapper på utsiden av stolpen. Etter knappestolpen er strikket, må den brettes inn og sys fast på innsiden. Jeg liker i tillegg å sy de to lagene sammen rundt knapphullene, samt i kanten oppe og nede på selve stolpen, og alt dette gjør at denne knappestolpen tar litt lengre tid å strikke. Men jeg synes resultatet er verdt det, fordi jeg liker godt doble knappestolper, spesielt dersom man bruker brettekant og ikke vrangbord nede på jakken.

Hvordan plukke opp masker pent?
Dette er noe jeg har slitt med. Både det å plukke opp masker jevnt fordelt (en typisk tendens jeg hadde var at at det ble alt for få masker plukket opp i begynnelsen og alt for tett plukket opp i slutten på stolpen) og hvordan selve masken plukkes opp uten at det vises for mye.

Når det kommer til å plukke opp masker jevnt fordelt, har jeg blitt mye flinkere ved hjelp av det enkle trikset: å sette ut maskemarkører på forhånd. Har jeg en knappestolpe som jeg skal plukke opp 100 m fra, setter jeg en markør halvveis på stolpen. På hver side her skal det plukkes opp 50m. Så deler jeg denne delen igjen i 2, slik at det skal her plukkes opp 25 m på hver del. Slik gjør jeg til jeg har fått et håndterlig antall masker å plukke opp mellom hver markør. Dette gjør det mye lettere å plukke opp jevnt, og sørge for at jeg får korrekt antall masker. Når det kommer til hvordan selve masken plukkes opp, anbefaler jeg denne artikkelen, som viser hvordan du kan gjøre det på en fin og oversiktlig måte.

Det var alt jeg hadde å fortelle om knappestolper for denne gang. Legg gjerne igjen en kommentar dersom du har en annen måte å strikke knappestolper på, eller har noen tips til meg!

Neste – og siste del (del4) – av denne miniserien, vil nok ikke bli like lang som de tre andre. Jeg vet ennå ikke når jeg vil publisere den (den må først skrives), men den kommer nok når du minst aner, så følg med!

The post Hvordan strikke en bedre knappestolpe? Del 3 appeared first on Matilde Skår.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4